Изазови у високом струковном образовању медицинских стручњака

Тема 13. Међународне конференције земаља југоисточне Европе, управо завршене у Будви, Црна Гора, била је будућност наставника и професора у систему образовања.

Ова конференција потврдила је заједнички циљ учесника конференције, да је образовање у свим земљама региона на првом месту, како би се створили услови за квалитетне образоване кадрове, будуће носиоце развоја друштва.

Велику пажњу наставника и професора региона југоисточне Европе на овој конференцији изазвало је излагање директора Високе медицинске школе струковних студија из Ћуприје, др сци. Мед. Христоса Алексопулоса, професора струковних студија, са темом: Изазови у високом струковном образовању медицинских стручњака, који је уједно био и модератор на сесији о високом образовању у области медицине и спорта, овог високог скупа просветних радника.

Овакви скупови, рекао је Алексопулос, обједињују нације, доприносе бољој сарадњи наставног особља за квалитетније образовање, што је и био циљ конференције. Бити наставник је озбиљан посао који захтева стручност, праћење трендова развоја, учешће на скуповима наставника и професора из области образовања, што се, како је нагласио Алексопулос, у ВМШСС у Ћуприји ради, јер ова школа има квалитетан наставни кадар који прати савремене токове образовања ускладу са директивом Европске уније. Да би се све ово остварило, каже Алексопулос, битно је да се сачува мир у региону јер стручњаци се добро разумеју и добро сарађују, а на оваквим конференцијама, које треба чешће организовати, та сарадња уз размену искустава биће продубљена како би се образовни систем унапредио, јер је он најсигурнија инвестиција за будућност.

Зато, наглашава Алексопулос, у образовање треба улагати више средстава како би се подигао ниво знања и вештина на свим нивоима. Улагање у образовање је улагање у будућност, наставници су први у низу система у које треба улагати више јер је то изазов у високом образовању, пре свега медицинских стручњака које образује Висока медицинска школа струковних студија у Ћуприји.

Подели ово на