Извештај са Симпозијума

Извештај са симпозијума главних сестара и бабица, сестара и бабица из праксе и професора здравствене неге

Izvestaj sa simpozijuma, Tara - slika1На Тари је у конгресној сали Хотела “Оморика” од 26-30.11.2014. године. одржан Симпозијум главних сестара и бабица, сестара и бабица из праксе и професора здравствене неге. Представник Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји била je мр сц Јадранка Урошевић са радом ,,Утицај наставника здравствене неге на унапређивање сестринства у Србији“.

Пленарне теме Симпозијума биле су посвећене „Карактеристике сестринске професије у Србији – седам корака до промена” и „Учењем до знања – образовање за самосталну стручну праксу – искуство, садашње стање и препоруке”.

Учешће у раду Симпозијума узели су наставници здравствених нега Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји и Високе здравствене школе струковних студија Београд, као и 305 медицинских сестара и бабица из здравствених установа Републике Србије , Црне Горе, Федерације БХ и Републике Српске.

На предлог стручног одбора Симпозијума, учесници су усвојили закључак:

Izvestaj sa simpozijuma, Tara - slika2Неопходно је због нагомиланих проблема важних за регулисање сестринске професије у Републици Србији, именовати медицинску сестру у Министарству здравља Републике Србије.

Симпозијум је дао допринос у сагледавању садашње ситуације и потребе за променама у професији сестринства у Србији. Упућујем захвалност Високој медицинској школи струковних студија у Ћуприји што ми омогућила учешће у раду Симпозијума и директору Школе проф. др Татјани Симовић на указаном поверењу и материјалној подршци.

 

Мр сц Јадранка Урошевић
Шеф студијског програма
струковна медицинска сестра

Подели ово на