Још једна награда Директору

Још једна награда Директору ВМШСС за допринос унапређењу развоја високог образовања

 

Након награде „Капетан Миша Анастасијевић“ коју је др сци. мед. Христос Алексопулос добио у новембру прошле године, на обележавању Међународнoг данa медицинских сестара у организацији Савеза удружења здравствених радника одржаног 12. маја уручен му је златник Цара Лазара за изузетан допринос унапређењу развоја високог образовања.

 

Скуп је отворио народни посланик и председник скупштинског  одбора за здравство Дарко Лакетић, након чега је председница Савеза удружења здравствених радника Ћуприја, Данијела Рдиоичић захвалила директору Алексопулосу у име 96650 медицинских сестара на сардњи и разумевању као и жељи да мотивише велики број медицинских сестара за наставак образовања тако што им указује на важност стицања дипломе која ће бити препознатљива у Европској унији и систему здравства.

Према подацима коморе медицинских сестара и здравствених техничара званично јединог регулаторног тела у Србији који има релевантне податке, 21, 2%  од укупног броја сестара у Србији чине сестре са Вишим образовањем, а свега 0,10%  медицинске  сестре с образовањем на академским студијама.

Србији тренутно недостаје број медицинских сестара које су своје образовање завршиле у складу са стандардима ЕУ и циклусима који предвиђа препорука и директива ЕУ 36/2005 ЕУ.

У свом обраћању др сци. мед. Христос Алексопулос истакао је да Сестрински и бабички закон мора да се припреми тако да одговара националним оквирима и да обезбеди подлогу спровођењу промена. Препорука је формирати ниво уласка у сестрински и бабички образовни програм , што је пре могуће у складу с директивом ЕУ 2005/36 као и да се трајање примарног образовања продужи на 12 година и да се настави даље сестринско образовање.

„Важно је да се образује план који подржава запослене сестре и бабице као и предаваче који желе да се дошколују како би се успоставили хармонични односи у сестринском и бабичком образовању. Ћуприја има предност у односу на све остале градове јер постоји државна акредитована Високошколска установа која образује струковне медицинске сестре и бабице као и друге профиле здравствене струке.“ изјавио је Др Алексопулос.

 

Подели ово на