Међународна летња школа

У организацији Европског центра за мир и развој Универзитета за мир Уједињених нација (ECPD), у сарадњи са Министарством здравља Црне Горе, Министарством здравства Федерације Босне и Херцеговине, Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и Здравственом мрежом југоисточне Европе (SEEHN), организована је МЕЂУНАРОДНА ЛЕТЊА ШКОЛА,  под називом “Промоција и здравствена заштита репродуктивног здравља” са главном темом “Психички аспекти у хуманој репродукцији” која је одржана у Котору, у периоду од 05.10- 08.10.2017. године. Обзиром  да је мултисекторски приступ заштити репродуктивног здравља најефикаснији, програм Школе је конципиран тако да су полазници били лекари (породичне медицине, гинеколози, педијатрии други специјалисти), просветни радници, социјални радници и други профили стручњака ангажованих у овој области. Програмом Школе обухваћене су главне теме које су се односиле на репродуктивно и ментално здравље.  Позвани предавачи су били еминентни стручњаци из области хумане репродукције и неуропсихијатрије, из Србије, Црне Горе, Републике Српске, као и Аустралије, Новог Зеланда и Америке.

Високу медицинску школу струковних студија у Ћуприји, као једину високошколску установу, представљали су директор Школе, професор  Христос Алексопулос, доктор неуронаука и др сци. мед. Љиљана Антић, гинеколог акушер.

Професор Алексопулос је поздравио скуп и истакао значајну улогу коју овакви скупови имају у едукацији наставника, иновирању њихових знања и апостсрофирао је улогу професора у трансферу знања, У ВМШ студент је у фокусу образовног процеса, нагласио је професор Алексопулос и наставници имају обавезу да се континуирано усавршавају и новине инкорпорирају у наставне садржаје и програме. Професор Љиљана Антић је као наставник који предаје предмете из области репродуктивног здравља, активно учествовала у специјализованим Workshop-овима на теме “Контроверзе у инфертилитету и асистираној репродукцији и контроверзе у перинатологији и трудноћама након вантелесне оплодње.

Академик проф. др Негослав Остојић, извршни директор ECPD је истакао да очување и унапређење репродуктивног здравља има посебан значај за свако друштво, посебно оно које карактерише низак наталитет. Због тога су мере за унапређење репродуктивног здравља адолесцената, за здраво материнство и решавање проблема неплодности, важни елементи стратешког деловања у циљу достизања просте замене генерација. Проф. др Славица Ђукић Дејановић, Министар без портфеља у Влади Републике Србије, задужена за демографију и популациону политику је била спречена да отвори овај значајан скуп, те је њено предвање “Репродуктивно и ментално здравље” одржала проф. др Мила Голднер Вуков, члан Краљевског Психијатријског Колеџа Аустралије и Новог Зеланда. Проф. Вуков је одржала И своје предавање “Утицај ум-тело тренинга на ментално здравље у трудноћи” и “Перинатална психијатрија” и упознала полазнике са специфичностима рада из ових области у Аустралији и Новом Зеланду.

Посебно је значајна улога појединих министарстава –здравља и социјалне заштите, културе, просвете и спорта, истакао је Директор  Летње школе хумане репродукције, проф. др Ненад В. Бабић. Заштита репродуктивног здравља је нарочито важна у оним срединама чији репродуктивни модел има и савремене и традиционалне елементе,у којима је рано ступање у сексуалне односе и одлагање рађања деце реалност, као и ослањање на неефикасну контрацепцију и широку примену намерног прекида трудноће.

Полазници Школе су добили међународно валидан Цертификат Европског центра за мир и развој Универзитета за мир Уједињених нација.

 

Подели ово на