Међународни дан сестринства

У Високој медицинској школи струковних студија у Ћуприји, пред пуним амфитеатром,  свечано је обележен међународни празник медицинских сестара, која се почев од 1965. године обележава као дан рођења Флоренс Најтингејл која се сматра зачетницом модерног сестринства.

„Ми у Високој медицинској школи струковних студија у Ћуприји, ове годне, када уписујемо 19. генерацију студената који ће се образовати на 6 студијских програма, по први пут обележавамо овај дан и наши планови су да то постане традиција.

Наш задатак није само да студент добије диплому, наш основни циљ је унапређење професије медицинских сестара и бабица и осталих профила које образујемо, а у сврху пружања највиших стандарда здравствене неге. Постаћемо лидери у високом образовању ових профила, приступићемо реформи образовног система медицинских сестара већ почетком следеће школске године, а у складу са директивама Европске уније и уз свесрдну помоћ Грчког удружења сестара. У току је опремање наших кабинета у школи, направићемо сестрински полигон и осавременити наставу применом савремених информационо-комуникационих технологија.“, обратио се присутнима директор школе др сци. мед. Христос Алексопулос, професор струковних студија.

Поред директора студентима су се обратили Јелена Александрић, председним синдиката речима: „Ове године је ИЦН за међународни дан медицинских сестара за тему изабрао „Сестринска нега: глас који води ка постизању одрживих развојних циљева“. Као највећа здравствена професија на свету, сестре су без сумње кључне за постизање миленијумских циљева развоја. С тога, ми едукујемо медицинске сестре да разумеју сложену природу одржавања здравља и благостања нације.

Сунчица Ивановић, координатор за промоцију: „На Међународни дан медицинских сестара 12.маја у Високој медицинској школи струковних студија у Ћуприји одржан је стручни скуп. Тим поводом представљен је и Међународни дан бабица који се обележава 5.маја. Ово је био добар повод да се укаже на значајну улогу медицинских сестара-бабица за изградњу бољег здравља и јачању система породице и заједнице. Према подацима Светске здравствене организације, сваког минути широм света 380 жена буде са гравидитетом, 190 жена суочено је с непланираном и нежељеном трудноћом, 110 жена доживи искуство компликација у трудноћи, 40 жена уради ризичан абортус, 1 жена умре, а за бабице се каже да су срце и наука рађања. Улога бабица је од посебног значаја за репродуктивно здравље жене у свим периодима њеног живота. Поред стручности, у раду је бабицама потребно много стрпљења и љубави. Професија Бабица је маргинализована у нашој земљи. Само 32 бабице раде на 100.000 становника, што је далеко испод потребног броја и светских стандарда како би могле да преузму улоге које се захтевају од њих. Надамо се да ће свест о улози бабица бити повећана и препозната од стране релевантних фактора.

Улога бабица у изградњи породице је од великог значаја, зато с правом можемо рећи да је у рукама бабица кључ за будућност.“

И Чедомирка Станојевић, координатор за сестринска питања: „Сестринска професија је важна за одржавање здравља и благостање нације јер је често једина здравствена професија која је стално доступна већини популације и зато укључена у скоро свако здравствено искуство људи током њиховог живота. Данас на међународни дан сестринства желим Вам дати информације о трендовима, изазовима и перспективама у високом образовању медицинских сестара. То је за све нас битно јер је део наше мисије и визије у подизању квалитета образовања сестара и безбедности пацијената и квалитета прижања здравствене неге. Промене у радном окружењу медицинских сестара захтевају дефинисање нових улога и нових компетенција што подразумева усаглашавање циљева и исхода образовања са директивама и стандардима ЕУ што је и наш крајњи циљ.“

Свечаност је увеличао и музички квартет Школе за музичке таленте.

 

 

Подели ово на