Недеља здравља уста и зуба

Недеља здравља уста и зуба се у нашој земљи обележава према националном календару здравља, а превенција болести је увек најважнија тема. Циљеви недеље здравља уста и зуба су да се привуче пажна на значај здравља уста и зуба као важне компоненте општег здравља, како би се информисало становништво о методама за спречавање оралних болести и пружи подстицај за њихову широку примену: да се мобилишу сви сегменти друштва, да према својим обавезама и могућностима дају допринос промоцији, унапређењу и очувању општег и посебно оралног здравља, а да се доктори стоматологије мотивишу како би примењивали интегрисани приступ у терапији оралних болести.

Мере заштите здравља уста и зуба треба спроводити током читавог живота, почевши и пре ницања зуба. Посебно значајна циљна група за превентивни рад су деца предшколског и школског узраста на свим нивоима.

Овогодишња кампања обележава се под слоганом „ОСМЕХНИ СЕ ЗДРАВО“. Епитет традиционална ова манифестација заслужила је својим историјатом и трајањем последњих 27 година, колико се одржава у нашој земљи, а исто толико година обележава се у нашој општини.

Млади су садашњост и будућност друштва, ресурс иновација и покретачка снага друштва, каже директор ВМШСС Ћуприја др сци. мед. Христос Алексопуло, професор струковних студија.

Република Србија препознаје младе и њихову потребу и важну улогу у друштву. Стратешко опредељење државе је да ради са младима и за младе, како би се младима омогућило да у потпуности достигну своје потенцијале.

Висока медицинска школа струковних студија у Ћуприји даје велику помоћ и сарадњу овој манифестацији здравља.

На иницијативу директора Алексопулоса ова манифестација се одржава у Високој медицинској школи струковних студија у Ћуприји на којој је присутно преко 300 деце ученика првих разреда ћупријских основних школа, деце са посебним потребама са васпитачима и деца из хранитељских породица са својим хранитељима. Поред предавања о заштити здравља уста и зуба и филма на исту тему који су одржали др Милош Пешић и Наташа Стојановић, координатори за превентиву стоматолошке службе Дома здравља у Ћуприји, сва деца су добила пасту и четкицу за зубе донатора поклона Црвеног крста Ћуприја.

Директор Алексопулос истиче да здрављу уста и зуба младима не треба придавати значај само док траје манифестација недеље здравља уста и зуба, већ током целе године. У нашој школи у сарадњи са стоматолошком службом Дома здравља 8. марта опремљена је стоматолошка ординација за превентивни стоматолошки преглед студената и младих нашег града. Недеља здравља уста и зуба први пут ове године обележава се у Високој медицинској школи струковних студија мада се у нашој школи ова акција може се рећи обележава током читаве године.

Бесплатни стоматолошки прегледи наилазе на велико одобравање наших студената а пример Високе медицинске школе струковних студија може да послужи и другим високошколским установама. Из ове школе каже директор Алексопулос излазе стручни медицински радници који су оспособљени да на прави начин у свом раду приже медицинску помоћ онима којима је потребна. Зато ћемо сваку акцију која је у интересу здравља младих са задовољством подржати, јер наш слоган је „Улагање у здравље младих је улагање у будућност“.

 

Пресс служба ВМШСС Ћуприја

Подели ово на