Нордијски дани

Поводом обележавања Нордијског дана, у Београду 23. марта 2018. године Директор Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји, др сци. мед. Христос Алексопулос и народни посланик Свелана Николић Павловић, присуствовали су пријему у Резиденцији амбасаде Норвешке где су амбасадори Данске, Финске, Шведске и Норвешке били домаћини овог пријема. Овом приликом др Христос Алексопулос у разговору са амбасадором Норвешке, Арне Санес Бјорнстадом, истакао је да је Висока медицинска школа струковних студија у Ћуприји велики пријатељ Hорвешког народа и братска школа са Високом школом у Трондхајму са којом је имала билатералну сарадњу. Започету сарадњу 2004. године, у виду специјализације студената Високе медицинске школе из Ћуприје из геронтологије и бриге о старим особама, крунисале су две генерације свршених специјализаната. У разговору са амбасадором Директор је позвао Амбасадора  Арне Санес Бјорнстада да посети Високу медицинску школу струковних студија у Ћуприји и помогне Школи у успостављању нових билатералних сарадњи са високошколским установама из Норвешке.

Нордијски дан је манифестација Нордијске међудржавне и међупарламентарне сарадње која је једна од најстаријих и најсложенијих модела регионалне сарадње у свету. Нордијски “устав”, такође познат и као Хелсиншки споразум – документ којим се регулише званична сарадња међу Нордијским земљама – потписан је 23. марта 1962. године у Хелсинкију, престоници Финске. Од тада се тај дан назива „Нордијски дан”. Земље потписнице су све Нордијске земље: Данска, Финска, Исланд, Норвешка и Шведска. Споразум саздржи 70 параграфа, којим се утврђују обавезе потписника да одржавају и негују сарадњу у областима законодавства, културе, социјалне политике, очување животне средине, инфраструктуре и привреде. Такође, споразум омогућава једнак третман свих држављана Нордијских земаља приликом доношења закона и других регулатива.

Шведска је председавајућа земља у текућој години. Премијер Шведске, господин Стефан Левен, представио је приоритете за 2018. годину, годину када Шведска председава Саветом Нордијских министара. Програм председавајуће земље који је насловљен „Инклузивни, иновативни и безбедан Нордијски регион”, подељен је на три области.

Прва област, „Инклузивни Нордијски регион”, усредсређен је на социјални Нордијски модел чија су обележја поверење, једнакост, родна равноправност и отвореност. Полазна тачка су бројни изазови који су заједнички за све Нордијске земље у овим областима. Друга област, „Одржив и иновативан Нордијски регион” фокусира се на нордијске иновације као покретачку снагу за одржив друштвени преображај. Трећа област, „Безбедан и отворен Нордијски регион”, усмерена је на сарадњу којом се обухватају питања везана за ширу безбедност, где су сигурност и отвореност кључне речи.

„Нордијски регион се сматра светским лидером када се говори о поверењу према друштву међу становништвом и управо поверење остаје виталан фактор за раст наших друштава у економском и сваком другом смислу”, рекао је г. Ула Андешон, Саветник амбасаде Шведске у Београду и шеф канцеларије за развојну помоћ и сарадњу (СИДА).

Нордијски регион је дом за 27 милиона становника који живе дуж осам временских зона и имају снажну језичку заједницу – 80-90% данских, шведских и норвешких речи су или идентичне или сличне. Једнакост, добростање и демократија су заједничке Нордијске вредности које омогућавају блиску међунордијску сарадњу на свим нивоима – од председника Влада до ученика основних школа. Отвореност, поверење, креативност, одрживи развој и саосећање су вредности заједничке за све Нордијце.

 

Подели ово на