Оснива се Академија

Након најаве формирања десет струковних академија предложених од стране министра просвете Младена Шарчевића и Савета за реформу високих струковних школа, усвојен је први предлог на ВМШСС Ћуприја. Савет школе и наставно стручно веће су предлог усвојили једногласно исказавши спремност да предводе на путу ка потпуној реформи високог образовања.

На основу члана 51. и 54. Закона о високом образовању Влада РС је донела одлуку о оснивању Академије васпитачко-медицинских струковних студија. Академију би чиниле три школе Висока медицинска школа струковних студија Ћуприја, Висока школа струковних студија Крушевац и Висока школа за васпитаче струковних студија Алексинац.

Последњи директор ВМШСС Ћуприја, др сци. Мед. Христос Алексопулос након 20 година рада у тој школи је изјавио да су интереси образовања младих ван сваког личног интереса због чега је и цео колектив ВМШСС Ћуприја подржао пројекат. „Сви смо спремни да дамо допринос да реформе буду што успешније“- изјавио је др Алексопулос даље истичући предност формирања Академија у Србији.

„Развој високог образовања се налази пред великим бројем изазова јер је високо образовање од највећег значаја за развој Србије засновано на знању. Високо образовање је упућено на хармонизацију са европским простором високог образовања. Висококошколске установе ће развијати своју организациону структуру јачањем интеграције и сарадње основних јединица (факултета и високих школа) у оквиру универзитета, односно академија струковних студија. Развој струковних студија се налази пред два кључна изазова: подизање квалитета и развој образовних ресурса у складу са стандардима високог образовања. Кључне мере за подизање квалитета су унапређење компетенција наставног особља и квалитета студијских програма. Кључне мере развоја образовних ресурса и процеса су систематско позиционирање струковних студија у истраживачкој делатности увођењем мастер струковних студија са истраживачким садржајима усмереним ка практичној примени“- додао је др Алексопулос.

Наиме, на последњој седници Владе Републике Србије ова одлука је усвојена , остаје само да се спроведе у праксу.

Подели ово на