Палијативно збрињавање: од једне визије до глобалне потребе

Још један стручни састанак акредитован код Здравственог савета Србије, намењен лекарима, медицинским сестрама/техничарима, социјалним радницима и психолозима у организацији Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји одржан је у петак 08.12.2017. године. Стручном састанак на тему “Палијативно збрињавање: од једне визије до глобалне потребе“ присуствовало је преко 100 слушаоца из установа здравствене и социјалне заштите Ћуприје, Јагодине, Параћина, Деспотовца, Свилајнца, Рековца, Зајечара, као и наставници и студенти Школе. Директор Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји, др сци мед Христос Алексопулос, као иницијатор одржавања стручног састанка у нашој Школи изразио је велико задовољство одзивом, и обећао још већи број стручних састанака и едукација у организацији Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји.

Предавач стручног састанка била је примаријус др мед. Наташа Милићевић из Центра за палијативно збрињавање и палијативну медицину „BELhospice“, у овој области један од водећих стручњака код нас. Такође, иницијатор и учесник у реализацији пројекта Европске Уније „Развој палијативног збрињавања у Србији“.

Прим. др мед. Наташа Милићевић је истакла да је палијативно збрињавање  активна и свеобухватна брига о пацијентима који болују од тешких и неизлечивих болести, што подразумева контролу симптома њихових болести као и психолошку, социјалну и духовну подршку пацијентима и њиховим породицама. Заснива се на чврсто утемељеним доказима савремене медицинске науке и не припада алтернативној медицини. Палијативно збрињавање је приступ који побољшава квалитет живота болесника и породице, који се суочавају са проблемима који прате болести и угрожавају му живот, кроз превенцију и отклањање патње, путем раног откривања и непогрешиве процене и лечења бола и других проблема, физичких, психосоцијалних и духовних.

Палијативна нега је широм света постала битан део здравства и то из више разлога. Развој медицине условио је и продужење животног века човека, излечење неких болести, али с друге стране нема адекватан лек за многе смртоносне болести. Болесници којима се не може помоћи како би оздравили, у терминалној фази болести имају потребу, не за продужењем живота, већ за квалитетом преосталог дела живота што је право сваког човека.

Такође, помоћ је потребна и породицама, чији су најближи болесни, како би што лакше пребродили те тешке тренутке. Због тога у палијативну негу је укључен цели тим стручњака разних профила.

На крају стручног састанка директор Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји, др сци. мед. Христос Алексопулос, се захвалио предавачу прим. др мед. Наташи Милићевић на квалитетном предавању уз жељу да се оваква сарадња настави и том приликом уручио захвалницу за подршку и успешну сарадњу. Др Алексопулос нагласио је да је ово још једна потврда изузетне сарадње и бриге Високе медицинске школе струковних студија за образовање и даље стручно усавршавање запослених у овим и другим установама, као и за своје бивше студенте.

Подели ово на