Радно ангажовање особа са инвалидитетом

Лица са инвалидитетом на раду у ВМШСС у Ћуприји

Први радни дан

Први радни дан

Програм Јавног рада Националне службе запошљавања за радно ангажовање особа са инвалидитетом за помоћ и подршку студентима Високе медицинске школе струковних студија из Ћуприје, омогућио би овој високошколској установи интеграцију са интернет базом података Виртуелене библиотеке Србије, односно Центром за узајамну каталогизацију и лако информисање студената из струке о публикацијама које су им доступне у библиотеци ове школе.

Директор ове школе др Христос Алексопулос, професор струковних студија истиче, да је друштвени интерес који ће остварити овим јавним радом, на пословима ажурирања и формирања електронске базе података уз радно ангажовање лица са инвалидитетом , дати јасну поруку да друштво обраћа пажњу на њих како би стекли потребно радно искуство, предност за запошљавање а локалној средини смањење броја незапослених.

Интеграција особа са инвалидитетом у рад школе је значајан фактор развоја друштва, каже Алексопулос. Ово је први пут да је Висока медицинска школа струковних студија из Ћуприје конкурисала на пројекат НСЗ јер ће његовом реализацијом спровести програм председнице Владе Србије Ане Брнабић да цела Србија буде повезана у јединствени електронски систем, који ће бити доступан свима кроз формирање одговарајуће електронске базе података.

Формирањем јединствене базе књига, монографија, часописа на српском и страним језицима и завршних радова студената, омогућиће лако информисање студената из струке о публикацијама које су им доступне у библиотеци ВМШСС у Ћуприји.

Лица ангажована на овим пословима и активностима долазиће самостално на адресу школе, а уколико нису у могућности до њиховог места становања долазиће школско возило, које би их довозило до школе а касније враћало до места становања.

Овакав програм НСЗ, наглашава директор Алексопулос, и радно ангажовање особа са инвалидитетом јасна је подршка од стране државе и шире друштвене заједнице. ВМШСС из Ћуприје укључењем у овај пројекат особе са инвалидитетом имају право на рад и буду корисни чланови друштва. Ово је добар пример сарадње школе и државних институција. Са оваквом праксом и сарадњом треба и даље наставити.

 

 

Подели ово на