Сарадња са Геронтолошким центром у Јагодини и планови за нову специјализацију

У Геронтолошком центру у Јагодини, 12. јуна 2017. директор ВМШСС у Ћуприји, др сци. мед. Христос Алексопулос, први пут је потписао протокол о пословно-техничкој сарадњи  између ове две установе. Сарадња се односи на извођење наставе вежби и могућност обављања стручне праксе за студенте ВМШ у Геронтолошком центру.

Директор ВМШСС у Ћуприји, проф. Христос Алексопулос упознао се са услугама из домена здравствене заштите и неге  које се пружају корисницима овог центра, као и са кадровским  ресурсима ове установе. Чињеница је да се Србија у последњих пола века суочава са демографском транзицијом, чију последњу етапу одликује депопулација, која нашу земљу ставља у десет земаља са најстаријим становништвом. Старење становништва са медицинског, али и социјалног и друштвеног аспекта доноси бројне изазове, те  постоји потреба за перманентним побољшањем квалитета здравствених услуга старим лицима.

То иницира да ВМШСС у Ћуприји планира програм специјалистичких студија за негу старих, који би био усклађен са Болоњским процесом и директивама Европске уније за високо образовање сестара, а реализовао би се по програму норвешког образовног система. Био би то наставак сарадње, обзиром да је ВМШСС још 2004. године остварила билетеларну сарадњу са Sør-Trøndelag University College у Трондхајму, у Норвешкој, у виду специјализације из Геронтологије и бриге о старим особама, која је реализована за три генерације студената. Та сарадња је настављена 2009. године кроз петогодишњи програм размене студента и професора између ове две високошколске установе и проф. Алексопулос планира да ову сарадњу поново активира у циљу реализације новог програма специјалистичких студија за бригу о старима.

Подели ово на