Први пут одржана Светосавска академија у Високој медицинској школи струковних студија у Ћуприји

27. jануара у препуном амфитеатру Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји, у присуству дипломираних студената, професора, уважених гостију, одржана је по први пут Светосавка академија.

Присутне је поздравио директор Школе, професор Христос Алексопулос, који је прво упутио честитке свим студентима који су дипломирали у периоду од у периоду од 27.06. 2017. до 18.01. 2018.

У пригодном говору, професор Алексопулос је рекао: Велико ми је задовољсто и част да данас, по први пут у нашој и вашој школи имамо Светосавску академију и да ћемо по први пут доделити Светосавску награду студенту генерације ВМШ за школску 2016/17 годину, као и награде најбољим студентима са сваког студијског програма. Ова награда ће постати традиционална, јер награде и нове технологије мотивишу вас као награђене, али и нас, ваше професоре, да више улажемо у ваше и наше знање и иновације у образовном процесу.

Као високошколска установа која образује више медициских профила настојимо да дигнитет ове професије подигнемо и приближимо нивоу који припада овој професији.

Како то можемо постићи?.. Одговор је једноставан, једино квалитеним образовањем и праћењем савремних тенденција у процесу образовања, како студената, тако и наставника, који се такође усавршавају, јер данас то није само тренд, једини прави резултати се могу постићи путем континуираног целоживотног образовања.

Постоји обичај у англосаксонском свету, да се матурантима или дипломцима гимназије, колеџа или факултета, на церемонији доделе диплома пригодним говором обрати нека јавна личност. И ми смо данас довели такве личности, а пре тога, ја ћу се позвати на говор Дејвида Фостер Воласа, америчког писца, који каже да свако од нас ставља себе у ЦЕНТАР СВЕТА, јер смо тако подешени по дифолту, у нашем хардверу, чим се родимо, а ми у ВМШСС у Ћуприји стављамо студента у центар, студент је у фокусу нашег система. Мото ВМШСС у Ћуприји је „улагање у знање је улагање у будућност.

Права вредност правог образовања је, по речима Воласа, што нема много везе са оценама и титулама, а има много везе са једноставном свешћу – свешћу да постоји оно што је стварно и суштинско, што је скривено, а све време нам је пред очима и због чега морамо сами себе подсећати изнова и изнова”, a то је заправо незамисливо тешко – живети свесно, одрасло, дан за даном.

А то значи да је још један клише истинит: ваше образовање збиља јесте посао који траје целог живота и оно почиње управо сада, кад добијате ваше дипломе.

Али не могу а да не цитирам и неког Грка, па ћу вас подсетити на речи Сократа, који каже „књиге су хладни, али поуздани пријатељи“, па послушајте га и убудуће се дружите и са књигама.

Потом је професор Алексопулос уручио дипломе и награде најбољим студентима са свих шест акредитованих студијских програма ВМШСС, а то су: Мирчић Стефан, струковни медицински радиолог, Стаменић Јована, струковна медицинска сестра, Миленковић Марија, струковни фармацеут, Коновалов Соња струковна медицинска сестра бабица и Миљковић Миљана струковни козметичар естетичар.

 

По први пут проглашен је студент генерације за 2016/17 школску годину, а то је студенткиња са највишом просечном оценом 9.79, Стојановић Мирјана са студијског програма струковни физиотерапеут, која је на поклон добила лап топ рачунар.

Све студенте је поздравила и упутила им честитке, председница студентског парламента ВМШСС, Јована Михајловић.

Наше дипломце су поздравили и упутили им честитке, уважени гости, главни кординатор радног тела за борбу против корупције у здравству, Марио Спасић, председник одбора за здравство и народни посланик у Скупштини Републике Србије, проф. др Дарко Лакетић и проф. др Александар Мартиновић, народни посланик у Скупштини РС. Сви они су послали поруку нашим дипломцима да систем здравства и Р.Србија рачунају на њих и да своју стручност и вештине које су стекли у ВМШ у Ћуприји примене у пракси.

 

 

 

 

Сви присутни су потом уживали у монодрами наше истакнуте глумице, Сузане Петричевић.

После представе, помоћник директора за наставу је поздравила присутне, честитала дипломцима са речима: „Већина вас је први пут у овом препуном амфитеатру била 1.октобра 2014. година, када сте добили ваше индексе. Данас, после нешто више од 3 године, овде сте да примите дипломе и као и тада, верујем да сте пуни наде и очекивања, да своја знања и вештине примените у пракси, у раду са оболелима и здравима, верујем у нашој земљи, којој су потребни млади и образовани кадрови, али надам се да ће многи од вас наставити своје образовање управо овде у внашој и вашој школи на неком специјалистичком или мастер програму.“

На крају је уследила додела диплома свим студентима, које је уручио дирекор Школе, професор Алексопулос.

 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Подели ово на