Светски дан здравља у Ћуприји

Поводом Светског дана здравља, 7. априла, у препуном амфитеатру Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји, уприличено је гостовање ученика Средње медицинске школе из Ћуприје којима је одржано предавање на тему „Депресија-хајде да разговарамо“.

У поздравном говору, промовишући установу, присутнима се обратио в.д.директор школе, др сци.мед. Христос Алексопулос, професор струковних студија.

„У здравом телу, здрав дух“, речи су којима се др сци.мед. Христос Алексопулос, цитирајући Хипократа, обратио присутнима, сугеришући на јединство духа и тела, на јединство студената и професора, образовања данас и служења струци сутра, када као свршени студенти и едукован кадар буду отишли у базу.

У свом говору, др сци. мед. Христос Алексопулос, професор струковних студија, посебно је нагласио да је депресија глобални здравствени проблем који ће за пет година бити на другом месту по заступљености у узроцима инвалидитета. Зато је неопходно препознати све њене облике и манифестације и максимално се ангажовати на превентивном раду.

Истакао је да наша школа препознаје проблем савременог друштва и да се укључује у образовање адекватних кадрова који могу да одговоре наступајућим  изазовима.

На тај начин, на овај симболичан датум, др сци. мед. Христос Алексопоулос представљајући школу пожелео је добродошлицу уједно уводећи у дискусију предаваче, своје колеге студенте Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји под менторством др Саше Атанасковића.

У другом делу свечаности обележавања Светског дана здравља, студенти и наставници Високе медицинске школе струковних студија, заједно са ученицима и наставницима Средње медицинске школе и радницима Завода за јавно здравље „Поморавље“, организовали су низ промотивних активности ван Школе, везаних за бригу о здрављу, у директном контакту са становништвом на градском тргу и вашару који се традиционално одржава 7. априла.

Суграђани су имали прилику да преконтролишу крвни притисак, вредности шећера у крви, а у акцију су са својим промотивним активностима били укључени и  физиотерапеути, струковни козметичари-естетичари и струковни фармацеути.

 

 

Подели ово на