ВМШСС Ћуприја на Конгресу здравствених радника

На отварању конгреса здравствених радника Србије, који се одржава на Златибору од 17. до 21. маја, речено је да су здравствени радници одговорни за третман, сигурност, подршку, помоћ у дијагностици и опоравак акутно или хронично болесних или повређених људи, одржавања здравља здравих особа у свим здравственим установама. Добри здравствени радници су добри промотери знања. Покровитељи конгреса су Министарство здравља и Комора медицинских сестара и здравствених техничара Србије.

Директор Високе медицинске школе струковних студија из Ћуприје, др сци. мед. Христос Алексопулос, професор струковних студија, каже да промоцију знања раде здравствени радници који поштују професију, одговорни су, добри су сарадници, који желе и несебично су спремни да деле знање и вештине .

Здравље је најважнији предуслов за добар и срећан живот, а улагање у здравствени систем најсигурнија је инвестиција у будућност. Улагање у образовање младих је најбитнији корак на том путу стратегије развоја друштва, истиче Алексопулос. Република Србија препознаје младе и њихову потребу и важну улогу у друштву. Млади су садашњост и будућност друштва, ресурс иновација и покретачка снага развоја друштва. Стратешко опредељење државе је да ради са младима и за младе, како би се младима омогућило да у потпуности достигну своје потенцијале. Програмом државе образовање жели да прати савремене токове, пре свих оне у оквиру Европске уније, са намером да се прикључи најуспешнијим моделима. Држава Србија утиче на подизање нивоа знања и вештина на свим нивоима образовања.

Ова школа је лидер у образовању из области здравствене заштите и неге, чији је превасходни циљ образовање, усавршавање и стицање знања кроз модеран приступ настави.

Модеран приступ настави и утврђене смернице и стратегија развоја и унапређења наставе у Високој медицинској школи струковних студија у Ћуприји, наглашава директор Алексопулос, уз усклађивање са поглављем 26. Европске уније и прилагођавање програма образовања, омогућиће да школа буде прва у Србији чије ће дипломе свршених студената бити без ностификације признате у земљама Европске уније. То је циљ коме тежимо и надамо се да ћемо тај циљ остварити током ове године.

Данас Висока медицинска школа струковних студија из Ћуприје има шест студијских програма на основним струковним студијама и четири специјалистичка. У припреми је још један студијски програм на основним студијама и две специјализације.

Дан медицинских сестара 12. мај у овој школи обележен је темом коју препоручује међународно веће медицинских сестара „СЕСТРИНСКА НЕГА ГЛАС КОЈИ ВОДИ ЗА ПОСТИЗАЊЕ ОДРЖИВИХ РАЗВОЈНИХ ЦИЉЕВА“. Циљ овогодишње теме је да се друштвеном и медијском кампањом подигне свест како чланова сестринске професије, тако и опште популације као и да свако на свом нивоу допринесе и препозна напоре који се свакодневно чине да би се ови циљеви постигли. Усвојени програм запошљавања медицинских радника, лекара и медицинских техничара разних специјалности на Влади републике Србије, у наредном период, потврђује чињеницу да држава жели да што више младих, образованих људи, преузме бригу о здрављу грађана, остану у Србији и у нашој земљи заснују породицу.

Висока медицинска школа струковних студија из Ћуприје је све своје ресурсе усмерила на заједнички координисани рад са студентима, са циљем усклађивања наставних програма са европским стандардима, како би се побољшала ефикасност студирања, подигао ниво знања и практичних вештина у достизању целовите, квалитетне и безбедне неге наших пацијената, речи су директора Христоса Алексопулоса, јер добри здравствени радници су најбољи промотери здравља и и знања, што могу да потврде и преко 6.000 свршених студената који су у овој школи дипломирали на разним студијским програмима.

Подели ово на