„Зато што волимо Европу“

9. маја на градском тргу у Ћуприји манифестацијом `Играмо и певамо за Европу` у организацији студентског парламента Високе медицинске школе струковних студија и Европског покрета у Србији уз музику и балоне прослављен је Дан европе.

Манифестацију је отворила председница парламента Јована Михајловић изјавивши да је Дан Европе прилика да се организују активности и фестивали који Европу приближавају њеним грађанима и народима и да студенти као будућност ове земље која је у процесу придруживања Европској унији треба да имају неко опште знање о овој заједници.

У оквиру програма, приређен је забавно музички блок и наступ плесне групе ученика средње медицинске школе из Ћуприје који су помогли у обележавању Дана Европе студентима Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји. Студенти и грађани су били у прилици да кроз предавање прошире своје знање о Европској унији, а затим стечено знање тестирају на квизу који је уследио. Студенти на размени Karlijn Opdekamp и Kathleen Vonckx из Брисела су присутне упознали са радом и функцијом Европских институција у Белгији, као што су Европски парламент, Савет ЕУ и други.

За грађане су организатори припремили поклоне изненађења, а студентима вредне награде. Због великог броја студената ВМШСС из Јагодине, Скупштина града Јагодине у договору са директором ВМШСС др сци. мед. Христосом Алексопулосом обезбедила је 50 бесплатних едукативних путовања у Беч.

Испред Европског покрета, директор ВМШСС др сци. мед. Христос Алексопулос у свом поздравном говору је истакао да треба радити на промоцији европских интеграција и демократских вредности, јер од оснивања традиционално се обележава Дан Европе, а циљ је да се разним активностима информишу и едукују грађани Србије о „европским“ темама у нашој земљи. Европска унија је настала ради очувања мира и обезбеђења просперитета европских држава и њених грађана, а наша земља се прилагођава сопствено уређење са системом Европске уније и на тај начин Влада републике Србије ствара услове за развој привреде и изградњу и стабилизацију демократских институција. Европска унија за Србију није циљ већ звезда водиља тј. Путоказ за бољи живот грађана и модерно уређену државу.

По први пут у Ћуприји се окупио велики број студената наше школе, као и ученици средње медицинске школе да обележе Дан Европе. Требало би више и чешће омогућити младим људима, а нарочито у системкој кризи у којој се Европа налази, да буду у току и прате дешавања у Европи, као и да им се укаже на значај и важност самих европских институција. Управо из тог разлога др Алексопулос је искористио прилику да се захвали председнику Скупштине Јагодина Драгану Марковићу Палми што је имао разумевања и слуха и омогућио деци путовање у Беч како би упознали праве вредности Европске уније на лицу места. Награда Најевропљанина је заслужена- рекао је он.

 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Подели ово на