Фолклор за студенте Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји

Народ ствара своју уметност, фолклор реконструише духовну вредност и културну прошлост народа, јер народни дух је најснажнији покретач свих идеја у уметности који никада не мирује.

Фолклор, неговање народне традиције и очување интегрититета свог народа, као уметност од давнина је преношена са колена на колено. Још у старој грчкој филозофи су говорили да се негује култура народа и поштује традиција што сликовито шредставља духовну и културну прошлост народа.

Образовање и васпитање основни је носилац културног прогреса и културног развоја, каже В.Д. Директора ВМШСС др сци. мед. Христос Алексопоулос, породица и школа су стуб и носилац културног наслеђа, а самим тим и чувар традиције културних вредности. У Високој медицинској школи струковних студија поред образовања студенти желе да се уз фолклор, песму и игру огледају и осете душу народа, наглашава Алексопоулос.

Уговор о пословно техничкој сарадњи Високе медицинске школе струковних студија и Градског културно уметничког друштва „Железничар“ истиче В.Д. Директор Алексопоулос је само почетак добре сарадње уз укључивање великог броја студената у рад овог друштва, како у фолклору, народном оркестру или групи за етно певање. Многи од студената пре доласка у Високу медицинску школу струковних студија у Ћуприји били су чланови културно уметничких друштава широм Србије, тако да ће се радо укључити у рад ГКУД-а „Железничар“. За оне који су до сада били само гледаоци оних који су народне игре преточили у склад корака, ритма и постепеног подизања народног стваралаштва до висина незаборава, моћиће да уз дружење, песму и игру и стручне кореографе, потребна знања и искуства у домену уметности као и презентацију наученог на сценским наступима у земљи и иностранству остваре у овом друштву.

ГКУД се обавезује, каже председник овог друштва Бранислав Пеливановић да ће по позиву и за потребе ВМШСС извести пригодне уметничке програме.

Фолклор није само играње, певање и свирање у оркестру. КУД су путовања која се не заборављају, пријатељства која остају за цео живот и најважније од свега животно искуство. Кад станеш на позорницу битно је само да се смејеш и будеш срећан јер уживаш у оном што радиш, говоре стари фолклораши.

Будите и Ви део ГКУД-а „Железничар“ у Ћуприји, каже В.Д. Директора Високе медицинске школе струковних студија др сци. мед. Христос Алексопоулос порука је студентима, а једини мото је „Играм, дакле постојим“.

 

Пресслужба ВМШСС

Author: РЦ

Share This Post On