Извештај о посети студената Војномедицинској академији у Београду

По програму предвиђеном у оквиру практичне наставе студенти Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји студијске групе Струковна медицинска сестра су 08.05.2014. године били у планираној посети Војномедицинској академији у Београду.

Групу је чинило 39 студената завршне године студијског програма Струковна медицинска сестра, а са студентима су били наставници вештина Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји Маст. дипл. организ. здрав. неге Чедомирка Станојевић и Маст. дипл. организ. здрав. неге Ивана Вукосављевић.

10313033_723898507651477_1111963919565120686_n

10177366_872995846049929_8400043275521805675_nНакон планираног пријема у 9 х, студентима се обратила главна медицинска сестра установе Верица Миловановић пожелевши им добродошлицу и укратко их упознала са актуелним трендовима кретања сестринске професије у Европи и свету, ситуацијом у нашој земљи и очекиваним променама у образовању, едукацији, планирању хуманих ресурса и здравствене неге. Студентима је у сали централног хола Поликлинике приказан и кратак филм о историјату и развоју ВМА и новим стандардима и савременим методама у стерилизацији.

Након тога студенти су у пратњи наставника вештина, према претходно утврђеној сатници и распореду програмског садржаја, уз стручну и организациону помоћ главних сестара Центара и Клиника, кренули у обилазак ВМА.

Студенти су имали прилику да се упознају са савременом организацијом рада у сестринској пракси. То подразумева примену нових метода и софистициране медицинске опреме, савремене трендове и стандарде у планирању, имплементацији, реализацији и евалуацији здравствене неге, као и одговорности, ризике, услове рада и специфичне ситуације у свакодневној клиничкој пракси.

У оквиру планираног садржаја студенти су обишли:

  • Централну стерилизацију
  • Центар хитне помоћи (амбуланте за дијадностику и лечење ургентних стања, операционе сале и стационар)
  • Клинику за општу хирургију
  • Клинику за анестезиологију и интензивну терапију
  • Клинику за ургентну интерну медицину
  • Клинику за ургентну и клиничку токсикологију

Студенти су били распоређени у групама и у току обиласка вршена је замена по Клиникама и Центрима заједно са наставницима вештина.

Посета студената заврсних година Војномедицинској академији и Клиничком центру Србије у оквиру сарадње са наставним базама, иницирана од стране менаџмента Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји, пружа могућност студентима и наставном кадру за креативнију, квалитетнију и ефикаснију реализацију програма практичне наставе. Студентима пружа могућност да се упзнају са планирањем и организовањем службе здравствене неге у оквиру специфичних тимова где се сестринске процедуре изводе софистицираном медицинском опремом по најсавременијим смерницама и стандардима, те да на тај начин повећају свој теоријски и практични квантум знања. С друге стране наставницима вештина је омогућено да реализују практичну наставу на квалитетнији начин чиме се постиже већа оспособљеност студената да у клиничкој пракси, као високошколован компетентан кадар, имплементирају савремене поступке и процедуре како у организовању сестринске службе тако и у пружању ефикасније, рационалније, безбедније, економичније и висококвалитетне здравствене неге корисницима.

Чедомирка Станојевић
Ивана Вукосављевић

Author: РЦ

Share This Post On