НОУ Фест 2016.

logoЧетврти Регионални сајам образовања – НОУ фест 2016. биће одржан 10. и 11. марта 2016. године, у згради Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји, од 11 до 17 сати, уз слободан улаз и бесплатан превоз за организоване посете ученика из Параћина и Јагодине, аутобусима Еуролина.

Првог дана сајма, 10.марта, своје студијске програме и услове школовања представиће око 30 факултета и високих школа са свих универзитета у земљи.

Другог дана, 11. марта, представиће се све средње школе из Поморавља и неколико специјализованих средњих школа из земље.

Заинтересованим посетиоцима биће доступне детаљне информације, које им могу помоћи при упознавању са програмом и начином рада жељених школа и факултета. Излагачи на сајму ће, са друге стране, имати могућност да на најбољи начин прикажу и промовишу своје институције и непосредно остваре контакт са потенцијалним студентима. Осимтога, представиће могућности стипендирања, као и могућности запошљавања у земљи и иностранству.

Пред велику и важну одлуку о избору будуће професије и каријере, сајам образовања је одлично место за прикупљање свих важних информација. Поред тога, доступност информацијама на једном месту, чини значајну финансијску уштеду за родитеље будућих студената из Поморавља.

Први пут на Регионалном сајму образовања у Ћуприји представиће се Истраживачка станица “Петница”, презентовањем својих програма и активности. Истраживачка станица “Петница” јединствена је организација у овом делу Европе која се бави ваншколским научним образовањем младих који показују склоности за науку и истраживачки рад. О њој ће говорити Никола Божић, а тема је Петница: Како радимо са младим талентима“ – Амфитеатар Високе медицинске школе струковних студија, 13 часова.

У свет квантне физике и најновијих открића у Центру за истраживање елементарних честица ЦЕРН, увешће нас редовни члан Српске академије наука и уметности, професор доктор Иван Гутман. Назив предавања је “Божја честица” – Хигсов бозон и друге приче. Доктор Иван Гутман је професор на Природно – математичком факултету у Крагујевцу, члан Међународне академије математичке хемије и Академије нелинеарних наука у Москви. Аутор је преко 1000 научних радова и у свету најчешће цитирани српски научник. Предавање ће бити одржано у амфитеатру , 10. марта у 12 сати.

Наставак предавања у амфитеатру Високе медицинске школе, првог дана НОУ Фест-а 2016, посвећен је “Винчи”, нашем највећем Институту за нуклеарне науке. Почетак је у 14 часова.

О овој установи говориће научни саветник др Мирјана Петковић. Назив предавања је “Винча – стара дама се још држи”.

Ива Поповић, истраживач-сарадник Института за нуклеарне науке “Винча”, назвала је своје предавање “Хормони – наука о љубави”. Млада научница јавно ће се запитати и покушати да, заједно са посетиоцима, пружи одговор на питање: Шта су то хормони? Ефекти и механизми дејства хормона односно, како знаш да ти се неко свиђа и колико времена ти је потребно да схватиш да ти се неко свиђа? Шта су то стадијуми љубави и да ли мислиш на своје здравље? То су само нека од прегршт занимљивих питања којима ће се бавити професорка Ива Поповић и њени саговорници.

Град домаћин Четвртог регионалног сајма образовања, имаће својих “пет минута” кроз предавање, “Географски профил општине Ћуприја”, мср Власте Кокотовић Каназир, истраживача-сарадника Географског института “Јован Цвијић”, Српске академије наука и уметности. Предавање почиње у 13.30, у учионици број 1.

Другог дана НОУ Фест-а 2016, биће одржан научни шоу, под називом “Између магије и хемије”. Предавач је проф. др Томислав Тости, са Хемијског факултета у Београду. Због занимљивог садржаја и великог интересовања за научни шоу су обезбеђена два термина у амфитеатру Високе медицинске школе, у 12 и 14 часова.

У учионици број 1, другог дана сајма, биће одржано предавање за ученике средњих школа, под називом “Физика новца”. Предавач је Зоран Томић са Економског факултета у Нишу. Почетак је у 11.30 часова.

Након тога, у 13:30 часова промоцију књиге и предавање за професоре и средњошколце имаће Драган Варагић из удружења “Живојин Мишић”. Предавање носи назив “Како до посла у 21. веку   плус 444 савета за успешну каријеру”.

На штандовима учесника сајма, у оба дана, континуирано ће бити одржавана предавања и занимљиве презентације од којих издвајамо:

  • Институт за нуклеарне науке “Винча”, др Горан Корићанац: “Глукоза, то слатко проклетство”. Шта је глукоза? Шта нам ради шећер у организму, колико шећера има у храни и пићу, колико шећера је добро за нас, да ли је глукоза здрава и да ли знате све о дијабетесу?
  • Институт за нуклеарне науке “Винча”, Мирјана Милетић: “Зашто не разумемо старе?” Како и зашто старимо, како памтимо, а како заборављамо, контрола покрета…?
  • Географски институт Србије “Јован Цвијић” САНУ: “Виртуелни 3Д топографије”.
  • Природњачки центар Свилајнац: “Геолошки времеплов”.
  • Астрономско удружење “Еурека”, Крушевац: Телескопско посматрање Сунца.
  • Менса Србије: Мисаоне игре
  • Институт за биолошка истраживања “Синиша Станковић”: Радионице “Ћелије за свакога”
  • НОУ тим: Такмичење из роботике “Робоноу”, огледи из физике, научни биоскоп…

Организатор сајма, Регионални тим подршке за науку, образовање и уметност – НОУ тим, поручује ученицима и родитељима да искористе прилику коју им 10.и 11. Марта пружа сајам образовања у Ћуприји.

НАЂИ ПРАВИ ПУТ!

Пратећи програм НОУ Феста

Author: РЦ

Share This Post On