УПУТСТВА И ПРЕПОРУКЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ БОЛЕСТИ COVID-19 НА АКАДЕМИЈИ ВАСПИТАЧКО МЕДИЦИНСКИХ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА И У ОДСЕЦИМА КРУШЕВАЦ, ЋУПРИЈА, АЛЕКСИНАЦ У ОКВИРУ ПОСТУПНОГ УБЛАЖАВАЊА МЕРА ВЕЗАНИХ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ШИРЕЊА БОЛЕСТИ COVID-19

УПУТСТВА И ПРЕПОРУКЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ БОЛЕСТИ COVID-19 НА АКАДЕМИЈИ ВАСПИТАЧКО МЕДИЦИНСКИХ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА И У ОДСЕЦИМА КРУШЕВАЦ, ЋУПРИЈА, АЛЕКСИНАЦ У ОКВИРУ ПОСТУПНОГ УБЛАЖАВАЊА МЕРА ВЕЗАНИХ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ШИРЕЊА БОЛЕСТИ COVID-19

 

 1. Пре почетка рада Академије и свих одсека, а и свакодневно спроводити чишћење и дезинфекцију простора, прибора и опреме, као и проветравање просторија најмање пола сата након чишћења. При коришћењу дезинфекционих средстава водити рачуна о правилној примени према упутству произвођача по питању намене, концентрације, начина примене и неопходног контактног времена.
 2. Радници на Академији и у одсецима, као и студенти морају бити без симптома који указују на COVID-19 (повишена температура и један од знакова и симптома – кашаљ, краткоћа даха, отежано дисање, губитак чула укуса и мириса) при доласку на Академију и одсеке.
 3. На улазу у објекат поставити дезобаријеру – сунђер или крпу добро натопљену дезинфекционим средством на бази хлора, као и дозер са средством за дезинфекцију руку на бази 70% алкохола.
 4. Средстава и прибора за чишћење и дезинфекцију, као и дозер са средством за дезинфекцију руку на бази 70% алкохола морају бити у амфитеатрима, учионицама и свим осталим просторијама где студенти бораве. Такође, на улазу у објекте биће лице са топломером где се студенти могу јавити како би у случају да се осећају лоше могли да измере своју телесну температуру.
 5. Студенте организовати у мање групе током испита, а величина групе не сме бити већа од 50 (педесет), тако да удаљеност између студената буде најмање два метра. Студентима се забрањује задржавање у већим групама након испита по ходницима, у дворишту или другим местима.
 6. Распоред и одржавање испита организован је тако да између испита буде довољно дуга пауза како се две групе студената не би сусретале и како би се оставило времена за чишћење, дезинфекцију и проветравање простора где су студенти боравили.
 7. Студенти и запослени на Академији морају да носе маске, тако да маска прекрива уста, нос и браду, уз редовно спровођење мере личне хигијене, посебно прања руку сапуном и водом у трајању од најмање 20 секунди или дезинфекције руку средством на бази 70% алкохола. Не додиривати лице, посебно уста, нос и очи пре прања или дезинфекције руку, не делити храну.
 8. Студенти су у обавези да приликом уластка у просторије код дежурног мере температуру и пријаве да ли имају неки од симптома који могу указивати на COVID-19 (повишена температура и један од знакова и симптома – кашаљ, краткоћа даха, отежано дисање, губитак чула укуса и мириса).
 9. Чишћење просторија објекта, укључујући прање и дезинфиковање подова, зидова, врата, столова, столица, квака, прекидача за светло, ручки ормарића, славина и других површина које користи већи број лица, најмање два пута дневно, по потреби и чешће употребом средстава на бази 70% алкохола.
 10. Просторије редовно проветравати уз омогућавање континуираног протока ваздуха. Не користити вештачку вентилацију.
 11. Места за хигијенско одлагање отпада (употребљених маски и др) видно обележити. Кесе са отпадом завезати пре бацања у контејнер и даље третирати у складу са процедуром за управљање уз прописане мере заштите
 12. Кафетерије и слични простори где се продаје и служи вода, сокови, кафа или храна, а који се налазе у склопу одсека, не раде до даљњег, како би се спречило окупљање већег броја особа на једном месту и спречило задржавање у групама.
 13. Сви запослени су у обавези да бар два пута дневно, мере температуру и проверају да ли имају неки од симптома који могу указивати на COVID-19 (повишена температура и један од знакова и симптома – кашаљ, краткоћа даха, отежано дисање, губитак чула укуса и мириса), а посебно пре доласка на посао. У случају појаве симптома који указују на COVID-19 запослени треба да се јави надређеном и не долази на посао, те да се јави свом изабраном лекару у дому здравља.
 14. У ситуацији појаве сумње на оболевање од COVID-19 код запосленог, Председник Академије или руковнодилац одсека у обавези је да о томе одмах обавести епидемиолога надлежног института/завода за јавно здравље ради даљег поступања.
 15. Потребно је да сви запослени на Академији смање учесталост својих социјалних контаката у свакодневним активностима како би могућност заразе новим корона вирусом била сведена на минимум.

Author: РЦ

Share This Post On