European Nursing Module

ЕВРОПСКО УДРУЖЕЊЕ ШКОЛА ЗА МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ

picture

ENM ( The European Nursig Module ) је асоцијација која окупља институције из различитих земаља које се баве школовањем медицинских сестара. Марта 2007. године званична делегација школе присуствовала је годишњој конвенцији ENM-a која се одржавала у Португали где смо званично примљени. Будући да је главна одлика ове организације међународна размена студената, такође и наша школа од идуће године (2008) своје студенте укључити у овај програм тиме што ће пружити могућност да своја знања усавршавају у неким од школа чланица ове мреже, и угостити неке од студената из школа чланица ове мреже. Званичну презентацију ове организације можете погледати на http://www.leeds.ac.uk/enm/ .

 • Извештај ЕНМ размене студената у Шпанији, март 2013. године
 • Извештај ЕНМ размене студената, март 2013. године
 • Извештај 20. Конференције ENM мреже, Брајтон, Велика Британија
 • Извештај са 19. Конференције ENM мреже, Ћуприја, СрбијаКонференција је одржана у пероду од 06. – 09. априла 2011. године. На Конференцији су учествовали чланови ENM мреже, гости из окружења као и потенцијални нови чланови мреже и уважени професори ВМШСС из Ћуприје.

  Чланови ЕНМ мреже који су присуствовали Конференцији били су:
  1. Председавајући ENM – M.J. Conti, Главни координатор ENM
  – Sonja Mair Bakken , Секретар ENM
  – Petya Ivanova, трећи члан
  2. Србија, ВМШСС, Ћуприја – Љиљана Миловић, директор школе, Нела Мариновић, наставник / ENM контакт особа
  3. Бугарска, Plovdiv College of Medicine,Plovdiv – Petya Ivanova, међународни координатор
  4. Данска, University College Lillebaelt, Vejle – Hanne Mirzaei Pedersen, предавач
  5.Данска, VIA University College, Silkeborg – Mette Bonlokke, виши предавач, међународни координатор
  6. Данска, University College Sjaelland, Nykobing – Helene Kelly, виши предавач, међународни координатор
  7. Холандија, Hogeschool Leiden Department of Nursing, Leiden – Lieneke van der Linde, предавач, ENM координатор
  8. Норвешка, Ostfold University College, Halden – Kirsti Lauvli Andersen, сарадник у настави, међународни ENM координатор
  9. Норвешка, Sor-Trondelag University College, Trondheim – Marit Gjemdal, сарадник у настави, ENM координатор
  10. Румунија, Scoala Sanitara Postliceala Carol Davila, Bucuresti – Alexandru ioan Mincu, Генерални директор
  11. Румунија, The Post Secondary Nursing School “Carol Davila”, Pitesti – Carmen Nenu, наставник
  12. Руска Федерација, Taganrog Medical College, Taganrog – Boris V. Kabaroukhine, Директор
  13. Руска Федерација, Rostov Base Medical College, Rostov – Vladimir Morozov, Директор, ENM координатор
  14. Шпанија, Escuela Universitaria de Enfermeria de Vitoria-Gasteiz, Vitoria – Flor Correyero, nastavnik, међународни координатор; Elena de Lorenzo, наставник, међународни координатор
  15. Шпанија, Universidad Francisco de Vitoria, Madrid – Isabel Michel Morencos, ENM координатор
  16. Шпанија, Universitat Rovira i Virgili, Tarragona – Marisa Mateu, међународни координатор
  17. Шведска, Örebro University, Örebro – Inger Nilsson, предавач, ENM координатор
  18. Швајцарска, Berner Bildungszentrum Pflege, Biel – Petra Bourkia, шеф одељења за међународну сарадњу и друштвено – културолошку компетенцију; Elisabeth Crepin, предавач, ENM координатор
  19. Швајцарска, Berufsschule für Pflege Schwerpunkt Psychiatrie, Münsingen – Klaus Fuchs, менаџер
  20. Велика Британија, University of Brighton, Brighton – Nita Muir, Шеф за међународну сарадњу, шеф катедре;Paula Deamer, предавач; Shirley Bach, Директор школе
  21. Велика Британија, University of Northampton, Northampton – Fiona Barchard, ENM координатор; Mark Vincent, шеф катедре, координатор за постдипломске студије и међународну сарадњу
  22. Велика Британија, University of Leeds, Leeds – Melanie Roberts, виши предавач, међународни координатор

  Гости Конференције који су изразили жељу да се придруже овој међународној мрежи сестринских школа су следећу:

  • Светлана Бановић, Медицинска школа, Београд (Висан)
  • Гордана Арсић Комљеновић, Медицинска школа Милутин Миланковић, Београд
  • Синиша Ристић, Медицинска школа Фоча, Република Српска
  • Ленче Мирчевска, Медицинска школа Битола
  • Анђелка Лазаревић, Медицинска школа, Београд

  Професори наше школе који су активно учествовали на Конференцији су: Јадранка Урошевић, Светлана Миловановић, Миле Деспотовић, Надежда Динић и Јелена Александрић

  Свечано отварање конфереције је одржано у новом амфитеатру школе и на том значајном догађају поздравну реч су имали Директор школе ВМШСС Ћуприја др Љиљана Миловић, председник општине Боривоје Калаба, главни координатор ЕНМ мреже MJ Conti и министар просвете и науке др Жарко Обрадовић.

  Овај догађај су својим присуством увеличали и званичници министарства просвете, директори медицинских установа и школа, као и бивши и садашњи наставници, сарадници, студенти и радници школе. Конференцију су трајно забележили сниматељи и водитељи РТС Јагодине и РТВ Ћуприје.

  Свечано отварање конфереције је одржано у новом амфитеатру школе и на том значајном догађају поздравну реч су имали Директор школе ВМССС Ћуприја др Љиљана Миловић, председник општине Боривоје Калаба, главни координатор ЕНМ мреже МЈ Цонти и министар просвете и науке др Жарко Обрадовић. Овај догађај су својим присуством увеличали и званичници министарства просвете, помоћник министра просвете и науке Зоран Тирнанић, директори Високих здравствених школа из Земуна, Београда И Битоле, директори академије Високих струковних школа из Ниша, Врања, Прокупља, Лесковца, Крушевца, Пирота и Алексинца, затим директори средњих медицинских школа, директори здравствених установа Србије, као и бивши и садашњи наставници, сарадници, студенти и радници школе.

  За гламурозан уметнички програм задужени су били ученици гудачког оркестра Музичке школе за таленте из Ћуприје. Конференција је протекла у изузетно радној атмосфери и сви циљеви су били испуњени , а застава ЕНМ мреже је приликом затварања Конференције предата представнику Универзитета у Брајтону, директору школе, др Shirley Bach.

  • 06.04.2011. Свечано отварање Конференције уз поздравне говоре и музички програм
  • 07. 04. 2011. Почетак радног дела Конференције, поздравна реч главног кординатора мреже И домаћина Конференције, директора школе Љиљане Миловић. Упознавање са новим делегатима. Професор др Мирјана Стаменовић одржала је интересантно предавање на тему “Историјски развој сестринства у Србији”
   Поред усвајања записника са претходне Конференције и усвајања плана текуће, Чланови су се сложили да се повећа број чланица из сваке земље, са садашњих 3, на 4 институције.
   Уследио је финансијски извештај и осврт на управљање ЕНМ буџетом у протеклој години.
   У другом делу Конференције свака институција је изнела кратак садржај активности размене, о броју студената, њиховим искуствима и појединачној евалуацији програма.
   Делегат Данске, Lienecke, је видео презентацијом представила своје виђење ЕНМ филозофије што је и била тема радионица предвиђених за 08.04.
  • 08.04.2011. Радионице на тему “Филозофија и стратегија ЕНМ” Закључак ове радионице биће наведен у ЕНМ Приручнику.
   Делегат из Норвешке, Kirsti, је представила своје истраживање на тему ”Практична процедура/практичне вештине за обуку из области сестринског образовања.
  • 09.04. Последњег дана Конференције гласало се за место одржавања Конференције 2013. и 2014. године.
   Затварање Конференције уследило је након предаје заставе ЕНМ представнику делегата са Универзитета у Брајтону, др Shirley Bach.

  У самој припреми конференције и њеној реализацији задужени су били директор проф. др Љиљана Миловић, проф. др Мирјана Стаменовић, проф. др Ђорђе Стевановић, др Светлана Миљковић, Зоран Миливојевић, проф. Нела Мариновић, МА.

 • Извештај 18. Конференције ENM мреже, Пловдив, Бугарска

Наша делегација у радној посети Румунији

По претходно постигнутом договору у Брајтону, Енглеска, у оквиру ЕНМ мреже, са директором високо образовне школе „Карол Давила“ Питешти, Румунија, 27. и 28.09.2012. делегација Високе медицинске школе струковних студија из Ћуприје је боравила у радној посети.
Циљ посете био је упознавање наставничког кадра, наставних програма, наставних база, културе и потписивање уговора о размени студената наше две школе.
Договорено је да размена студената крене од 15.10.2012.године у оба смера и то: студенти наше школе у Румунију а студенти школе „Карол Давила“ у Србију.
Студенти би боравили у наставним базама школа у оквиру наставног програма из стручне праксе. Својим боравком студент остварује одређени број ЕСП бодова.
Размену оцењујемо квалитетним моделом студирања наших студената јер су у прилици да своје студирање упореде са студирањем у другим земљама.

 

Author: РЦ

Share This Post On