О школи

ОСНИВАЊЕ

picture

Виша медицинска школа у Ћуприји основана је 1998. године, решењем Владе Републике Србије бр. 022-05-76 од 14.07.1998. године. Почела је да ради са три смера, Виша медицинска сестра техничар, Виши физиотерапеут и Виши радиолошки техничар у три учионице и амфитеатру у улици Лоле Рибара 1/2. У току свог развоја школа је отварала нове смерове: Виша гинеколошко акушерска сестра школске 2000/2001. године, Виши медицински техничар инструментар 2002/2003. године, Виши техничар козметичар школске 2003/2004. године када школа прелази на студирање од шест семестара, Виши техничар анестетичар и Виши фармацеутски техничар школске 2005/2006.

Ново здање

Школа сада ради у потпуно новој згради од 6300м2 у коју се уселила на дан школске славе Свети Јован Златоусти 26. новембра 2005. године. Настава се одвија у једанаест учионица, десет уско специјализованих кабинета за практичну наставу, амфитеатру и у наставним базама: Здравствени центар Ћуприја, КБЦ Србије Београд, ВМА Београд, Дом здравља Ћуприја, Завод за јавно здравље Ћуприја и у бројним бањским центрима у Србији, а међу њима у Специјалној болници Сокобања, Гамзиградска Бања, Врњачка Бања, Рибарска Бања, Нишка Бања.

Са усвајањем Закона о високом образовању септембра 2005.године у који је имплементирана Болоњска декларација школа улази у процес акредитације, да би 28.09.2007. године од стране Министарства просвете добила дозволу за рад и постала Висока медицинска школа струковних студија.

Школа има високо професионални наставни кадар у звању академика, доктора наука, магистра и специјалисте, који стално раде у школи као и еминентние наставнике ангажоване са других школа, факултета и Војно медицинске академије.

Школа у овом тренутку уписује студенте на пет акредитованих студијских програма основних струковних студија:

 

У периоду од 2007. до 2017. године Школа је вршила упис студената на акредитовани студијски програм основних струковних студија Струковни козметичар естетичар, а у периоду од 2012. до 2016. године и на акредитоване студијске програме специјалистичких струковних студија:

 

Сада је у припреми је акредитација студијског програма мастер струковних студија.

Од 2003. године школа је успоставила сарадњу са Високом школом за медицинске сестре из Трондхајма (HiST) у Норвешкој која се огледа у специјализацији кадрова оспособљених за рад у Геронтолошким центрима. Висока медицинска школа струковних студија из Ћуприје остварила је и сарадњу са Факултетом за медицинске сестре из Тузле. Сазнај више »

Од 2007. године Висока медицинска школа струковних студија у Ћуприји је пуноправни члан ENM-a (The European Nursing Module), а 2011. била је и домаћин конференције којој су присуствовали представници више од двадесет европских Факултета за медицинске сестре. Чланством у овој асоцијацији, студентима је пружена могућност размене у оквиру институција чланица ове мреже. Сазнај више »

Висока медицинска школа струковних студија у Ћуприји је од 2008. године започела и пројекат „Усклађивање стеченог стручног назива“ у оквиру ког студенти, који су завршили Вишу медицинску школу, испуњењем одређених обавеза стичу 180ЕСПБ и легалитет стицања високог образовања за здравствене раднике за који Висока медицинска школа струковних студија у Ћуприји има акредитоване програме. Сазнај више »

У циљу усавршавања медицинских сестара и осталих здравствених радника са средњом, вишом и високом школском спремом, школа организује континуирану едукацију у виду једнодневних курсева, које акредитује Здравствени савет Србије. У периоду од 2011. до 2016. године Школа је акредитовала 27 програма континуиране едукације. Сазнај више »

У оквиру просторија саме школе студентима су на располагању: библиотека са могућношћу коришћења Кобсон-а и интернета, читаоница, скриптарница, студентски ресторан, теретана, козметички салон са соларијумом, фризерски салон…

За школовање у Високој медицинској школи струковних студија у Ћуприји постоји велико интересовање како у Србији тако и ван граница (Црна Гора, Република српска, Македонија).

Визија медицинске школе струковних студија у Ћуприји је да постане водећа међународно акредитована школа за образовање медицинских сестара и осталих здравствених радника, који ће моћи да обављају послове са високостручним практичним искуством у здравственим установама; као и да повећа и обогаћује свој фонд знања, промовише високе етичке моралне вредности пословања, одговорности према запосленима, друштвеној заједници, негујући толеранцију, разумевање различитости и културу дијалога.